K�rnyezetbar�t megold�sok

Biomassza hasznos�t�s

< el�z� | 1 | 2 | k�vetkez� >

A biomassza a sz�n, a k�olaj �s a f�ldg�z ut�n a vil�gon jelenleg a negyedik legnagyobb energiaforr�s. Vil�g�tlagban a felhaszn�lt energia 14 %-�t, fejl�d� orsz�gokban 35 %-�t biomassza felhaszn�l�s�val nyerik.

A biomassza valamely élettérben egy adott pillanatban jelen lev� szerves anyagok és él�lények összessége.

A biomasszába tartozik:

  • a szárazföldön és vízben található, összes él� és nemrég elhalt szervezetek (mikroorganizmusok, növények, állatok) tömege,
  • a mikrobiológiai iparok termékei,
  • a transzformáció után (ember, állat, feldolgozó iparok) keletkez� valamennyi biológiai eredet� termék, hulladék.

Európában a potenciális biomasszakészletek mindössze 15-20%-ának energetikai célú hasznosítása révén, az els�dleges élelmiszer-termelés teljes h�energiaszükséglete kielégíthet�, és a potenciális készletek további 20-25%-ának hasznosításával a vidéki lakosság teljes h�energia-szükséglete biztosítható.

A Magyarországon keletkez� nagy mennyiség� melléktermékek azon részét, melyre a talajer�visszapótlásban, az állattartásban, valamint az ipari felhasználásban nincs szükség, maradék nélkül célszer� lenne energiatermelésre felhasználni, ugyanis a nagy tömegben keletkez� maradványok potenciálisan környezetszennyez� anyagok is egyben, a f�termék termelésének technológiáját is akadályozhatják esetenként. Ma a keletkezett mennyiség 10%-át sem használják tüzelési célra.

Csoportosítás a biomassza keletkezése alapján:

  • Els�dleges biomassza: a természetes vegetáció (mez�gazdasági növények, erd�, rét, legel�, kertészeti növények, a vízben él� növények),
  • Másodlagos biomassza: állatvilág, illetve az állattenyésztés f�- és melléktermékei, hulladékai;
  • Harmadlagos biomassza: a feldolgozó iparok gyártási mellékterméke, az emberi életm�ködés mellékterméke.

A keletkez� biomassza els�dlegesen élelmiszer, illetve takarmányként kerül felhasználásra, de az utóbbi években f�leg az iparilag fejlett mez�gazdasággal rendelkez� országokban az élelmiszer-túltermelést a közvetlen energiahordozó céljára termesztett biomasszával tervezik levezetni. N� az energetikai célra termesztett cukorrépa, édescirok, faapríték, burgonya (szeszkrumpli), manióka, gabonafélék, stb. termelése, s�t a kifejezetten energetikai célra nemesített növények (pl. elefántf�, stb.) termesztésének mennyisége.

Forrás:
www.kekenergia.hu
Non-profit megújuló energiákat ismertet� oldal

< el�z� | 1 | 2 | k�vetkez� >